W pracy przychodzi ten uwielbiany przez Ciebie (poza wypłatą) moment… przerwa na lunch, W kuchni pracowniczej z lodówki radośnie machają do Ciebie pierogi z paczki, a wyjście do lokalnej kantyny, to nie tylko szaleństwo dla kubków smakowych, ale też i inflacyjny cyrk (nie mylić z karnawałem). No dobrze, ale co jeść w pracy? Oto dwa smaczne, a przede wszystkim, szybkie posiłki, którymi możesz umilić sobie wyczekiwaną przerwę.
Jestem fit i lubię, jak jest kolorowo – kasza pęczak z kurczakiem i mango
Czego potrzebujesz?
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy extra
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 mango
- 1/2 małego ogórka
- poszatkowana kapusta pekińska lub młody szpinak
- 1/2 szklanki pęczaku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, chili i papryki, 2 łyżeczki imbiru
- sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru, szczypta chili i imbiru, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak to zrobić?
Filet z kurczaka pokrój w dużą kostkę, dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Następnie natrzyj kurczaka startym czosnkiem, skropl sokiem z limonki i oliwą i wymieszaj, wrzuć na patelnię i podsmaż.
Z pęczakiem pójdzie Ci dużo prościej i szybciej: gotuj go w bulionie, na małym ogniu przez około 25 minut aż będzie miękki i gęsty, dodaj soli i pieprzu.
Teraz pora na obiecaną kolorową część: wkraczają mango i ogórek. Pokrój je w słupki. Skoro już jesteś wprawiony w krojeniu, poszatkuj kapustę. Czas na trochę zielonego, czyli na szpinak. Potraktuj towarzysza łagodnie; opłucz go i osusz.
Na koniec crème de la crème albo sauce de la sauce: wszystkie składniki (oprócz mąki ziemniaczanej) zagotuj w rondelku, dodaj mąkę przez sitko i dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Polej po kurczaku i masz już gotowe jedzenie do pracy!
Mięsko zostaw, warzywka zjedz – makaron z cukinią w sosie pomidorowym
Czego potrzebujesz?
- 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
- 1 średnią cukinię
- 1 czerwoną cebulę
- 1 ząbek czosnku,
- 100g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa lub olej do smażenia
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną drobno cebulę, dopraw solą, wymieszaj wszystko i podsmaż do zeszklenia, a następnie wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Do swojej (wcale nie wybuchowej) mieszanki dodaj pokrojoną w plasterki cukinię.
Przeczytaj również: Dobór słów kluczowych w copywritingu – jak go wykonać?
Teraz wszystko wędruje na patelnię w towarzystwie przecieru pomidorowego, ziół, miodu i pieprzu. Za chwilę zrobi się jeszcze bardziej włosko, bo na Twoją „patelniową” scenę wkracza serek mascarpone. Gotuj jeszcze przez chwilę, po czym wyłóż sos na makaron. Buon apetito!
Widzisz? Jedzenie w pracy nie musi być nudne ani drogie. Nasze przepisy należą do kategorii „proste i prostsze”, więc na pewno sobie poradzisz! Już widzimy te zazdrosne spojrzenia kolegów i koleżanek z biura, Zachęcamy, do wstawienia zdjęć z ich minami w komentarzu 😊 To oczywiście żart. Zdjęcie potrawy lub jakakolwiek relacja z Twoich dokonań kulinarnych wystarczą. Widzimy się niebawem z kolejnymi przepisami!
Autor tekstu: Katarzyna Małkowska